BİLEŞİMİ
Çözeltilerin kompozisyonları Myrtus communis L. (murt ağacı, mersin bitkisi) yaprağı ve dal ekstresi (% 0.03) ve sudan ibarettir. Biyoderm® çözeltisi 100 ml’lik bir püskürtme şişesinde paketlenir ve 1000 mg kütlesi 3 g Myrtus communis ekstraktı içerir. İçeriğinde salicyclic acid, gallic acid, catechin, myricetin, rosmarinic acid ve quercetin gibi maddelerin doğal olarak bulunduğu tespit edilmiştir.
Çözeltinin ana bileşenlerinden olan gallic acid; üzüm ve çeşitli bitkilerin yapraklarında da bulunan suda çözünür fenolik bir asittir. Yapılan çalışmalarda gallic acid içeren bitkisel ürünlerin halk arasında yoğun biçimde cilt koruyucu ve nemlendirici olarak kullanıldığını göstermektedir. Cildin özelikle en üst tabakasında bozulan yapı çok hızlı bir biçimde su kaybına dolayısı ile nemin azalmasına aynı zamanda asitlik oranının değişmesine yol açmaktadır. Bir çeşit travma olarak betimlenecek bu durumun normale dönmesi cildin kendi koruyucu ve tamir edici mekanizmasının hızına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Özellikle stres, ilerleyen yaş ya da dış fiziksel koşullar nedeni ile bu süreç uzayabilir. Gallic acid bileşenleri içeren bitkisel çözeltiler cildin nemini korumasına ve asitlik değerini regüle etmesi ile bu süreci hızlandırmaya yardımcıdır. Mekanik bir bariyer oluşturarak geniş bir örtü gibi deriyi kaplar ve bu örtünün alt kısmında kalan korunaklı alanda cildin onarım mekanizmasının etkili biçimde aktive olabilmesini sağlayacak fiziksel koşulların muhafazasını temin eder. Kullanım kolaylığı ve yan etki oluşturmaması nedeni ile etnobotanik çalışmalarda gallic acid içeren bitkisel çözeltilerin yoğun biçimde tercih edildiği gözlendiğinden dünyanın çeşitli yerlerinde bu tip krem ya da solüsyonlar hem halk arasında kullanılmakta hem de ticari preparatlar biçiminde üretilmektedir.
Catechin, fenolik yapıda bir moleküldür. Özellikle yeşil çayda bol miktarda bulunur. Kadınlarda etkinliği daha fazla olan çok etkili bir cilt koruyucudur (Yusuf et al., 2007; Heinrich et al., 2011). Özellikle cildin yumuşak ve nemli yapısını koruyarak etkili olmaktadır. Bir çok ülkede çay şeklinde kaynatılarak elde edilen bitkisel çözeltiler cilt üzerine uygulanarak sağlıklı ve doğal bir cilt yapısı oluşturmaya yardımcı olarak kullanılmaktadır.
Myricetin, doğada pek çok bitkide yaygın olarak bulunan bir biyoflavonoiddir. Flavonoidler özellikle hasar görmüş ciltlerde çok yaygın olarak humektantlar olarak kullanılmaktadır. Doğada salatalıktan, yaban mersinine, üzümden cevize kadar pek çok bitkinin yapısında az ya da çok oranda bulunmaktadır ve cildin parlak ve sağlıklı görünmesine yardımcı olan cilt maskelerinin içeriğinde bulunmaktadır. Özellikle hoş kokusu nedeni ile bazı bitkilerin aynı zamanda parfüm, tatlandırıcı ya da baharat olarak kullanılmasında myricetinin etkisi çok fazladır.
Salicyclic acid, özellikle söğüt ve kestane yapraklarının kabuğundan elde edilen, renksiz, kristalimsi bir asittir. Salicyclic acid uzun yıllardan beri etkinliği bilinen non invazif kullanıldığında etkili çok iyi bir keratolitiktir (Huber & Christophus, 1977; Benfeldt & Serup, 1999). Cildin nem miktarını arttırarak hücrelerin daha kolay birbirine tutunmasını sağlayarak cildin daha yumuşak ve pürüzsüz olmasına yardımcı olur. Sadece insanda değil örneğin kiraz gibi meyvelerin raf ömrünü uzatmada kullanılan çok iyi bir mekanik bariyerdir (Yaşar, 2017). Yüzeyi tamamen kaplayarak altta kalan kısımda yoğun olarak su kaybını azaltan bir etki oluştururlar. Kurumu azalır ve buna bağlı olarak fiziksel bir etki oluşur. Cildin doğal nemi muhafaza edildiğinden rejenerasyonu hızlanır. Yapılan çalışmalar bu özelliği nedeni ile akne ve sivilcelerde de çok etkili olduğunu göstermiştir (Garg et al, 2009). Deride temizlik yapabilen soyucu bir etkiye sahip olduğu da gösterilmiştir.
Rosmarinic acid ise polifenol gruplarından oluşan bir bileşiktir. Polifenoller çok iyi cilt koruyucudurlar (Ratz-Lyko et al., 2015). Genel olarak ciltte serbest oksijen miktarı 25 yaş itibari ile düşer ve 40 yaş civarında yarı yarıya azalır. Bu da kan damarlarının daralmasına ve sonuçta tıpkı yanıklarda olduğu gibi cilt bütünlüğünün bozulmasına yol açar. Polifenoller oluşturdukları bariyer ile oksijeni kararlı halde tutmaya yardımcıdırlar. Rosmarinic acid; buna ek olarak cildin pH dengesinin düzenlenmesine destek olarak yaşlanma, kırışıklık, yanık vb travmatik etkiler nedeni ile oluşan bozukluklar sonucu meydana gelen hücre hasarını önlemeye yardımcı olur, (Osakabe et al., 2004). Quercetin, bir bitki pigmentidir. Bitkilerde doğal olarak bulunur, aynı zamanda pek çok diğer nemlendirici gibi, gıda takviyesi olarak da kullanılır.
Bu etken maddeleri içeren etnobotanik ürünler çeşitli ülkelerde yaygın olarak farklı biçimleri ile yüzyıllardır güvenle kullanılmaktadır. Bu hali ile sağlığa olumsuz akut etkileri olmadığı, toksik ya da genotoksik bileşenler içermediği, mutajenik ya da teratojenik etkileri bulunmadığı bilinmektedir.