Biyoderm® Cilt Solüsyonu

Biyoderm® cilt solüsyonu, tamamen doğal, biyo-uyumlu, bazı cilt bozukluklarının ortaya çıkardığı olumsuz etkileri azaltmak ve oluşumunu durdurmak için topikal ve epidermal bariyer olarak kullanılan bir üründür. Ciltte engelleyici ve koruyucu bir mekanik ve fiziksel bariyer oluşturarak cildin kendi onarım mekanizmasını harekete geçirmesine olanak sağlayacak uygun bir ortam meydana getirir. Cildi nemlendirir ve oluşturduğu bariyer sayesinde cildin kendisini yenilemesine ve oto-savunma sisteminin harekete geçmesine yardımcı olur.

Biyoderm® cilt solüsyonu cildin bozulan nem oranı ile birlikte belirli bir koruma sağlayarak cilt bütünlüğü bozulmamış deride, akne, sivilce, pişik ve benzeri deri döküntüleri, akut alerji ve ödeme neden olmayan lokalize böcek ısırığı vb reaksiyonlara bağlı kızarıklıklar, akut cilt alerjisi, birinci derece sıcak su, buhar ve güneş yanığı gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarının giderilmesine de destek olan non-invazif, topikal ve epidermal, dermatolojik bir üründür.

BİLEŞİMİ

Çözeltilerin kompozisyonları Myrtus communis L. (murt ağacı, mersin bitkisi) yaprağı ve dal ekstresi (% 0.03) ve sudan ibarettir. Biyoderm® çözeltisi 100 ml’lik bir püskürtme şişesinde paketlenir ve 1000 mg kütlesi 3 g Myrtus communis ekstraktı içerir. İçeriğinde salicyclic acid, gallic acid, catechin, myricetin, rosmarinic acid ve quercetin gibi maddelerin doğal olarak bulunduğu tespit edilmiştir.

Çözeltinin ana bileşenlerinden olan gallic acid; üzüm ve çeşitli bitkilerin yapraklarında da bulunan suda çözünür fenolik bir asittir. Yapılan çalışmalarda gallic acid içeren bitkisel ürünlerin halk arasında yoğun biçimde cilt koruyucu ve nemlendirici olarak kullanıldığını göstermektedir. Cildin özelikle en üst tabakasında bozulan yapı çok hızlı bir biçimde su kaybına dolayısı ile nemin azalmasına aynı zamanda asitlik oranının değişmesine yol açmaktadır. Bir çeşit travma olarak betimlenecek bu durumun normale dönmesi cildin kendi koruyucu ve tamir edici mekanizmasının hızına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Özellikle stres, ilerleyen yaş ya da dış fiziksel koşullar nedeni ile bu süreç uzayabilir. Gallic acid bileşenleri içeren bitkisel çözeltiler cildin nemini korumasına ve asitlik değerini regüle etmesi ile bu süreci hızlandırmaya yardımcıdır. Mekanik bir bariyer oluşturarak geniş bir örtü gibi deriyi kaplar ve bu örtünün alt kısmında kalan korunaklı alanda cildin onarım mekanizmasının etkili biçimde aktive olabilmesini sağlayacak fiziksel koşulların muhafazasını temin eder. Kullanım kolaylığı ve yan etki oluşturmaması nedeni ile etnobotanik çalışmalarda gallic acid içeren bitkisel çözeltilerin yoğun biçimde tercih edildiği gözlendiğinden dünyanın çeşitli yerlerinde bu tip krem ya da solüsyonlar hem halk arasında kullanılmakta hem de ticari preparatlar biçiminde üretilmektedir.

Catechin, fenolik yapıda bir moleküldür. Özellikle yeşil çayda bol miktarda bulunur. Kadınlarda etkinliği daha fazla olan çok etkili bir cilt koruyucudur (Yusuf et al., 2007; Heinrich et al., 2011). Özellikle cildin yumuşak ve nemli yapısını koruyarak etkili olmaktadır. Bir çok ülkede çay şeklinde kaynatılarak elde edilen bitkisel çözeltiler cilt üzerine uygulanarak sağlıklı ve doğal bir cilt yapısı oluşturmaya yardımcı olarak kullanılmaktadır.

Myricetin, doğada pek çok bitkide yaygın olarak bulunan bir biyoflavonoiddir. Flavonoidler özellikle hasar görmüş ciltlerde çok yaygın olarak humektantlar olarak kullanılmaktadır. Doğada salatalıktan, yaban mersinine, üzümden cevize kadar pek çok bitkinin yapısında az ya da çok oranda bulunmaktadır ve cildin parlak ve sağlıklı görünmesine yardımcı olan cilt maskelerinin içeriğinde bulunmaktadır. Özellikle hoş kokusu nedeni ile bazı bitkilerin aynı zamanda parfüm, tatlandırıcı ya da baharat olarak kullanılmasında myricetinin etkisi çok fazladır.

Salicyclic acid, özellikle söğüt ve kestane yapraklarının kabuğundan elde edilen, renksiz, kristalimsi bir asittir. Salicyclic acid uzun yıllardan beri etkinliği bilinen non invazif kullanıldığında etkili çok iyi bir keratolitiktir (Huber & Christophus, 1977; Benfeldt & Serup, 1999). Cildin nem miktarını arttırarak hücrelerin daha kolay birbirine tutunmasını sağlayarak cildin daha yumuşak ve pürüzsüz olmasına yardımcı olur. Sadece insanda değil örneğin kiraz gibi meyvelerin raf ömrünü uzatmada kullanılan çok iyi bir mekanik bariyerdir (Yaşar, 2017). Yüzeyi tamamen kaplayarak altta kalan kısımda yoğun olarak su kaybını azaltan bir etki oluştururlar. Kurumu azalır ve buna bağlı olarak fiziksel bir etki oluşur. Cildin doğal nemi muhafaza edildiğinden rejenerasyonu hızlanır. Yapılan çalışmalar bu özelliği nedeni ile akne ve sivilcelerde de çok etkili olduğunu göstermiştir (Garg et al, 2009). Deride temizlik yapabilen soyucu bir etkiye sahip olduğu da gösterilmiştir.

Rosmarinic acid ise polifenol gruplarından oluşan bir bileşiktir. Polifenoller çok iyi cilt koruyucudurlar (Ratz-Lyko et al., 2015). Genel olarak ciltte serbest oksijen miktarı 25 yaş itibari ile düşer ve 40 yaş civarında yarı yarıya azalır. Bu da kan damarlarının daralmasına ve sonuçta tıpkı yanıklarda olduğu gibi cilt bütünlüğünün bozulmasına yol açar. Polifenoller oluşturdukları bariyer ile oksijeni kararlı halde tutmaya yardımcıdırlar. Rosmarinic acid; buna ek olarak cildin pH dengesinin düzenlenmesine destek olarak yaşlanma, kırışıklık, yanık vb travmatik etkiler nedeni ile oluşan bozukluklar sonucu meydana gelen hücre hasarını önlemeye yardımcı olur, (Osakabe et al., 2004). Quercetin, bir bitki pigmentidir. Bitkilerde doğal olarak bulunur, aynı zamanda pek çok diğer nemlendirici gibi, gıda takviyesi olarak da kullanılır.

Bu etken maddeleri içeren etnobotanik ürünler çeşitli ülkelerde yaygın olarak farklı biçimleri ile yüzyıllardır güvenle kullanılmaktadır. Bu hali ile sağlığa olumsuz akut etkileri olmadığı, toksik ya da genotoksik bileşenler içermediği, mutajenik ya da teratojenik etkileri bulunmadığı bilinmektedir.

BİYODERM'İN ETKİ MEKANİZMASI

Bir insanın en büyük organı olan derinin, birçok fonksiyonu bulunmaktadır; vücudu dış çevre ile bağlar ve aynı zamanda izole eder. Stratum corneum cildin ana koruyucu elementidir; Dış ve iç ortamlar arasında bir zardır. Toplam kalınlıktaki cilt ile karşılaştırıldığında, stratum corneum nispeten incedir. Cildin durumunu ve görünümünü gösteren en görünür dış tabakadır. Stratum corneum, patojen mikroorganizmalar ve zararlı UV ışınlarına karşı cilt / epidermisin daha derin katmanlarını korur. Dış yüzeye yaklaştıkça, stratum korneumun yapısı daha az kompakttır. Ayrı ayrı hücreler bölünür, gevşer ve küçük miktarlarda soyulur. Bu, dikkati çekmeyen, sabit bir cilt yenileme işlemidir. Yetişkin bir kişi her gün yaklaşık 10 gr kadar deri kaybeder. Yeni hücreler eski ve hasar gören hücrelerin yerini alır ve epidermisin küçük kusurları, iz bırakmadan yok olurlar. Gençlerde epidermisin canlanması süreci ortalama 26-28 gün sürmektedir. Yaş ilerledikçe süreç daha uzun sürebilir. Stratum corneum’un yapısı ve suyun engellenmesi yeteneği, uygun bir nemlendirme seviyesinin sağlanmasında kilit faktördür. Stratum corneum’daki doğru su miktarı cildin dökülmesine, enzimlerin işleyişine ve vücudun nemlendirici maddelerin oluşumuna katkıda bulunur. Stratum corneum, suyun kontrolünden sorumludur ve daha derin tabakalardan doğal nem akışını düzenler. Bir dereceye kadar genetik yatkınlıklar cildin görünümünü etkiler, ancak bunun durumu hem iç hem de dış bakım yöntemlerine bağlıdır. Cildin durumu çevre faktörlerinden ve yaşam tarzından etkilenir. Örneğin yanlış yapılan diyet cildin görünümünü ve çeşitli kimyasal ve fiziksel uyaranlara olan tepkisini olumsuz etkiler. Cildin görünümü insan vücudunun durumunu yansıtır. İşte bu nedenle, sağlıklı bir yaşam tarzı uygulamak, stresten kaçınmak ve uygun nemlendirme sağlamak cildin görünümünü etkilemektedir. Hormonlar, bakteriler veya ilaçlar lekelerin, sivilcelerin gelişimini veya cilt hastalıklarının gelişimini etkileyen faktörlerden sadece biridir. Hemen herkes yaşamının belirli bir döneminde bu rahatsızlıklardan etkilenmiştir.

İnsan derisi, çeşitli kimyasallarla temasa ve insan vücudunun işleyişinin bir sonucu olan reaksiyonlara, (ör. stres veya yanlış diyet) karşı hassastır. Memelilerde, epitel doku çoğu patojenin girişini engeller. Bu engelleyici savunmada sadece deri değil, sindirim, solunum, idrar ve üreme yollarını astarlayan müköz zarlar da rol oynamaktadır. Müköz zarların belirli hücreleri, mikroorganizmaları ve diğer partikülleri yakalayan mukus denen kıvamlı bir sıvı salgılarlar. Nefes borusundaki silli epitel hücreleri, mukusu ve mukusta yakalanmış mikropları yukarı doğru süpürerek akciğerleri enfeksiyondan korumaya yardım eder. Tükürük, gözyaşı ve dışarıya açık olan çeşitli epitelleri yıkayan mukus salgılar, yıkama işlemiyle fungus ve bakterilerin yerleşmesini engellerler. Vücut salgılarının mikrop girişini fiziksel olarak engelleme işlevlerinin yanı sıra, çoğu mikroorganizma için düşman bir ortam oluşturmaları da söz konusudur. Tükürük, gözyaşı ve müköz salgılardaki lizozim, gözlerin çevresindeki ve üst solunum yollarındaki açıklıklardan girecek duyarlı mikropların hücre duvarlarını parçalar. Sudaki, besin içerisindeki ve yutulan mukustaki mikroplar, midenin asit ortamıyla da mücadele etmelidir; midenin asidik ortamı onların çoğunu daha bağırsaklara geçmeden önce öldürür. Benzer şekilde, yağ ve ter bezlerinden gelen salgılar, insan derisine pH’sı 3-5 aralığında değişen bir asitlik kazandırmaktadır; bu asitlik düzeyi, çoğu bakterinin üremesini önlemek için yeterlidir. Biyoderm® gibi bitkisel çözeltiler yapılan çalışmalarda içerdikleri quercetin gibi tanenler ile asitlik düzenleyici olarak da işlev görmektedirler (Aleksic & Knezevic, 2014).

Yanık da bir çeşit deri travmasıdır. Yanıkların lokal tedavisinde çeşitli ajanlar kullanılmaktadır. Her ajan genellikle bir veya daha fazla komplikasyonu hedefler, yanık yarasından sonra ortaya çıkar ve yanığın iyileşme sürecini hızlandırır. Bu ajanlardan biri olan ve Biyoderm®’in aktif maddelerinde quercetin meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan flavonoidlerden biridir. Quercetin çok iyi bir nemlendiricidir. Bilinen en eski nemlendiriciler (humektantlar) tuz ve şekerdir ve genellikle bu maddeler haricen kullanıldıklarında etkilidirler. Nemlendiriciler aynı zamanda gıda koruyucu olarak da işlev görürler. Topikal olarak uygulanan humektantlar trans-epidermal su kaybını engelleyen bariyerler olarak işlev görürler. Her koşulda mekanik bir bariyer oluşturarak derinin kapalı bir yapıda olmasını temin ederler (Madison, 2003) ve vizko-elastikiyeti arttırırlar (Kapoor & Saraf, 2010). Quercetin buna ek olarak aynı zamanda deriyi UV ışınlarından koruyan ve cildin oto-savunma sistemini harekete geçiren çok özel bir nemlendiricidir (Hatahet et al., 2016). Biyodermin® de etkinliği ve çalışma mekanizması litarütürden ve uygulamalardan da anlaşılacağı gibi daha ziyade fiziksel bir bariyer olarak deriyi kaplamak şeklinde ortaya çıkmakta ve quercetin ve diğer tanenler sıvı kristaller gibi etki göstermektedir. Flavonoidler zaten deri tarafından fazla emilmezler (Epstein, 2009) o nedenle daha ziyade bir bariyer ve jelatin flm gibi bir tabaka ile yüzey oluştururlar (Guillen-Gomez et al, 2007). Etnobotanik çalışmalarda da Biyoderm®’in de elde edildiği bitki olan murt (Myrtus communis) yaprakları ve tohumlarının halk arasında benzer biçimde kullanıldığını gösterilmektedir.

Myrtus‘un halk tıbbında geleneksel olarak kullanımı çok çeşitli olmakla beraber yaygın olarak farklı metodlar ile elde edilmiş solüsyon ya da kremlerin hazırlanması ya da doğrudan cilt üzerinde bitkinin konularak bekletilmesi biçiminde topikal uygulama yapılmasıdır. Genellikle açık yaralardan ziyade yanık, kızarıklık ve alerjiye karşı uygulama yapıldığı görülmektedir ayrıca bazı bölgelerde içerdiği tanenlerin verdiği hoş koku ve boyar madde özellikleri nedeniyle kozmetik ürünü olarak da kullanılmaktadır (Oğur, 1994; Aleksic & Knezevic, 2014).  Bazı çalışmalarda bu solüsyonların başta sivrisinek olmak üzere çeşitli böceklerde repellent etkiye sahip olduğu, sivrisinek sokması gibi durumlarda ortaya çıkan deri tepkilerinin etkilerini azaltıcı olduğu gösterilmiştir (Alipour et al., 2014). Bir hastalığın ya da sorunun önlenmesi bazen tedaviden çok daha değerlidir. Biyoderm® oluşturduğu fiziksel bariyer ile pişik ve alerji gibi rahatsızlıkların oluşmasını baştan azaltabilme özelliğine ve derinin doğal florasını muhafaza etme ve bunlara sebep olan dış etkenleri önleme özelliğine de sahiptir. Myrtus’un içerdiği diğer flavonlar, flavonoller, flavanonenler, uçucu yağlar ve hem hidrolize edilebilen ve hem de yoğun tannenlerin aktiviteleri incelendiğinde çok farklı etki yolları ile aktivite gösterdiği bilinmektedir. Polifenoller ligninler dışında özellikle hidrolize olmayan yoğun özellikte tannenler nedeni ile çok iyi humektantlar olarak bilinmekte ve halk arasında yüzyıllardır kozmetik ve bakım ürünü olarak kullanılmaktadır. Özellikle son on yılda bu nedenle çok yoğun çalışmalar yapılmakta ve deride nemlendirici, koruyucu, canlandırıcı özellikleri dermatoloji ile ilgili çalışmaların farklı bir bakış açısı ile devam edilmesinin yolunu açmıştır. Tannenlerin bir kısmı geleneksel olarak boya yapımında da kullanımlarını temin eden yoğun yapıları nedeni ile mekanik bir bariyer olarak cildi dış fiziksel etkenlerin olumsuz etkilerine karşı koruduğu gibi aynı zamanda sağladığı örtü benzeri koruyucu kılıf ile deri üzerinde ortaya çıkan olumsuzlukların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle catechin gibi içerdiği bazı maddeler bu özelliğin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Deride kırışıklık oluşması da önemli bir sorundur. Deride dış tabakada su miktarının korunması sağlıklı cilt için en gerekli ön koşullardan birisidir. Bazı alkaloitler kan damarlarını daraltarak astrinjen etkiye neden olurken, alkol ve gliserol gibi maddeler dokulardaki suyu hapsederek benzer etki gösterirler. Çinko benzeri metalik astrijenler ise dokuların üst üste birikmesini sağlayarak etkilidirler. Çoğu polifenoller ise mekanik bir etki ile suyu muhafaza etme özellikleri ile astrinjen etkiye dolayısı ile cilt bütünlüğünü koruyucu özelliğe sahiptirler.  Bu konuda yapılan çalışmalar murt bitkisinin kullanımını özendirmektedir. Konu ile ilgili geniş derleme çalışmaları yakın dönemde yayınlanmış olup deri üzerindeki tedavi hızlandırıcı etkilerin daha ziyade mekanik bir bariyer oluşturarak bunun alt kısımda yer alan izole bölgede asidik ve oldukça nemli ortamda olumlu etkinin oluşturulduğu gösterilmektedir. Burada özellikle yukarıda da özetlendiği şekilde çeşitli araştırmalardan elde edilen sonuçların gösterdiği gibi catechin, quercetin ve salicyclic acidin etkili olduğu literatürde bildirilmiştir (Geniş bir derleme için bkz. Aleksic & Knezevic, 2014).

LİTERATÜR

Aleksic, V. & Knezevic, P. 2014. Antimicrobial and antioxidative activity of exracts and essential oils of Myrtus communis L. Microbiological Research. 169: 240-254.

Alipour, G., Dashti, S. & Hosseinzadeh, H. 2014. Review of Pharmacological Effects of Myrtus communis L. And its Active Constituents. Phytotherapy Research. 28: 1125-1136.

Benfeldt, E. & Serup, J. 1999. Effect of barrier perturbation on cutaneous penetration of salicyclic acid in hairless rats: in vivo pharmacokinetics using microdialysis and non-invasive quantification of barrier function. Archives of Dermatological Research. Vol: 291. Issue 9, pp. 517-526.

Epstein, H. 2009. Cosmeceuticals and polyphenols. Clinics in Dermatology. Volume 27: 457-478.

Garg, KV., Sinha, S. & Sarkar, R. 2009. Glycolic acid peels versus salicyclic-madelic acid peels in active acne vulgaris and post-acne scarring and hyperpigmentation: A comparative study. Dermatologic Surgery. 35(1): 59-65.

Guillan-Gomez, MC., Ihl, M., Bifani, V., Silva, A. & Montero, P. 2007. Edible films made from tuna-fish gelatin with antioxidant extracts of two different murta ecotypes leaves (Ugni molinae Turcz). Food Hydrocolloids. Vol: 21: 1133-1143.

Hatahet, T., Morille, M., Hommoss, A., Devoisselle, JM., Müller, RH. & Belgu, S. Quercetin topical application, from conventional dosage forms to nanodosage forms. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics. Colume 108. 41-53.

Huber, C. & Christophers, E. 1977. Keratolytic effect of salicyclic acid. Archives of Dermatological Research. Vol: 257. Issue 3, pp. 293-297.

Heinrich, U., Moore, CE., De Spirt, S., Tronnier, H. & Stahl, W. 2011. Green Tea Polyphenols Provide Photoprotection, Increase Microcirculation, and Modulate Skin Properties of Women. The Journal of Nutrition. 141: 1202-1208.

Kapoor, S. & Saraf, S. 2010. Assessment of viscoelasticity and hydration effect of herbal moisturizers using bioengineering techniques. Pharmacogn Mag. Oct-Dec: 6(24): 298-304.

Madison, KC. 2003. Barrier function of the skin:La Raison d’etre of the epidermis. Journal of Invest Dermatol. 121: 231-241.

Oğur, R. 1994. Mersin Bitkisi (Myrtus communis L.) Hakkında Bir İnceleme. Çevre Dergisi. Sayı 10. 21-25.

Osakabe, N., Takano, H. Sanbongi, C., Yasuda, A., Yanagisawa, R., Inoue, K. & Yoshikawa, T. Anti-inflammatory and anti-allergic effect of rosmarinic acid (RA); inhibition of seasonal allergic rhinoconjuctivitis (SAR) and its mechanism. Biofactors. 21(1-4): 127-31.

Ratz-Lyko, A., Arct, J., Majewski, S. & Pytkowska, K. 2015. Influence of polyphenols on the physiological processes in the skin. Phytoter. Res. Apr; 29(4):509-517.

Yaşar, A. 2017. Kirazda hasat sonrası salisilik asit uygulaması ve modifiye atmosfer paketlemenin muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. Konya. 2017. 43s.

Yusuf, N., Irby, C., Katiyar, SK., & Elmets, CA. 2007. Photoprotective effects of green tea polyphenols. Photodermatology Photoimmunology & Photomedicine. 23:48-56.